Omgeving

De Alffarhoeve bevindt zich in het Oost-Vlaams dorpje, Moerzeke.

Het is een landelijk gelegen, rustiek dorp, op de linkeroever van de Beneden-Schelde.

In het plaatselijke dialect spreekt men niet van Moerzeke maar van "Moes". Moerzeke behoort tot groot Hamme.

Hamme en Moerzeke hebben heel wat te bieden en maken een bezoek meer dan de moeite waard.

De Alffarhoeve is de ideale uitgangsbasis om te genieten van deze mooie streek !


Het team 'Toerisme" van de gemeente Hamme legt jullie heel graag uit wat er in Hamme te beleven valt en waar je de mooiste plekjes kan vinden.

Alles is ook heel uitgebreid toegelicht in een brochure. De brochures zijn voorradig in onze B&B.

Je kan de brochure ook online raadplegen en vooraf al even je bezoek in Hamme voorbereiden. Meer dan de moeite waard!

Oase van groen en water

Hamme maakt deel uit van de toeristische regio Scheldeland.

De naam doet het al vermoeden, rivieren en water staan centraal in de regio. Scheldeland is de meest waterrijke regio van Vlaanderen.

Aan de oevers vind je charmante dorpjes die met elkaar verbonden zijn door fiets- en wandelroutes en veerdiensten over het water.

Door zijn centrale ligging is Hamme de ideale uitvalsbasis om de rest van het Scheldeland te verkennen! Het is een ware oase van groen en water.


Wandelen en fietsen

Hamme is rijk aan fantastische natuurgebieden die zich uitstekend lenen tot een fiets- of wandeltocht. Er zijn dan ook verschillende routes uitgestippeld.

Wens je de Durme of Schelde over te steken om het verdere Scheldeland te verkennen? Dan brengen de veerdiensten je moeiteloos van de ene oever naar de andere.

Hamme heeft ook een wandeltraditie. Elk jaar brengen de Wuitensmarsen duizenden wandelaars op de been. Aan de hand van uitgestippelde routes kunnen de wandelaars het Hamse natuurschoon leren ontdekken.

Voor de iets meer avontuurlijke fietser, beschikt de gemeente ook over een vast mountainbikeparcours, namelijk de Dijkenlandroute. Een leuke afwisselende tocht langs de groene dijken van de Schelde en de Durme. 


Beleven en bezoeken

In Hamme zijn er heel wat mooie gebouwen en monumenten te bezoeken. Zo kom je er regelmatig kapelletjes tegen. Van kapelletjes in een boom tot feeërieke bouwwerkjes met bijhorende tuin. Ze vormen punten van bezinning, of een ideale plaats om even te stoppen tijdens het wandelen of fietsen.

De Priester Poppe Kapel is de grafkapel van priester Edward Poppe.

Deze kapel van architect Lantsoght is een prachtstuk. Modern, zowel binnen als buiten. Het koor vormt samen met het graf van priester Poppe één geheel. Vlakbij is de Sint-Martinuskerk die zeker ook een bezoek waard is.

Hamme had vroeger maar liefst 22 windmolens. Slechts één windmolen is overgebleven, de Grote Napoleon. Op de gezellige site van deze molen bevindt zich nu een ambachtelijke bakkerij, een bakkersmuseum en een gezellige tearoom.

De Mirabrug trekt ook de aandacht. Deze brug dankt haar faam niet alleen aan de opvallende architectuur maar ook en vooral aan de bewogen geschiedenis die eraan verbonden zit. De brug dankt haar naam aan haar rol als decor in de bekende Vlaamse film Mira, uit het begin van de jaren '70. De film met Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy.  


Gastronomisch genieten

Zin in een hapje of drankje? 

Hamme telt heel wat horecazaken, voor een snelle hap, een dorstlesser of een uitgebreid diner. Er is voor ieder wat wils!

Hamme heeft heel wat culinaire lekkernijen te bieden.

Wie op restaurant gaat aan Driegoten ziet steevast paling op de kaart staan. Paling is dan ook hét streekgerecht van het Scheldeland. Je kan kiezen tussen: gebakken, in 't groen, of één van de tientallen andere bereidingswijzen. Smakelijk!



Streekproducten proeven

Hamme heeft een aantal typische streekproducten, zij vormen al jaren de culinaire ambassadeurs van de gemeente. De artisanale graanmosterd van Vernimmen-De Lelie, de Moese patatten, de artisanale boulogne en paardeboon van Vleeswaren De Nil, het zijn maar enkele voorbeelden.

De gemeente Hamme wil bovendien lokale producten meer in de kijker zetten en ook meer inzetten op het korte ketenverhaal.

Hiervoor werd het 'Lekker-Hams'-label gelanceerd.

Voor de ondernemer is het label een erkenning voor hun producten en toont het aan dat het met vakmanschap en liefde is geproduceerd.



Folklore en festiviteiten ontdekken

Hamme staat bekend om zijn carnaval.

Het eerste carnavalsfeest op het programma is traditioneel dat van Moerzeke en Kastel. De showgroepen uit Moerzeke en Kastel zijn prachtig en zijn graag geziene gasten op stoeten binnen en buiten Hamme.

Vier weken later is Hamme aan de beurt, het Hamse carnaval staat bekend als de 'Wuitensfeesten'. In tegenstelling tot de meeste carnavalsfeesten vinden de Wuitensfeesten pas plaats met 'halfvasten'. Het Hamse carnavalsgebeuren is een begrip in de ruime regio en is dan ook opgebouwd rond een ijzersterke traditie. De verschillende carnavalsfeesten in de gemeente hebben elk hun eigenheid en typische tradities.

Moerzeke is een Sint-Martinusparochie en daar wordt op 11 november dan ook Sint-Maarten gehuldigd.



Hamse Wuitens en Moese Sjieken

De inwoners van Hamme zijn in de wijde omgeving bekend als "Wuitens".

Heel lang geleden ving een inwoner van Hamme een Vlaamse gaai en leerde hem "klappen". De legende van de Hamse Wuiten speelt zich af in de tijden dat de Vikingen ook onze streek onveilig maakten. 

De inwoners van Moerzeke worden dan weer "Moese sjieken" genoemd. De bijnaam "Moese Sjieken" komt uit 1590, toen het huidige Moerzeke nog Moeszick of Moessick genoemd werd. Later werd dan door de bevolking Moessick veranderd in Moese Sjiek.

Moerzeke (Moessick) had in die tijd een kasteel en Kastel diende onderdanig te zijn aan de Heren van Moerzeke.

Het is een benaming die, hetzij in kronieken, hetzij in de overblijvende volkstaal voorkomt.

Moerzeke heeft twee reuzen, Bavo en Nele. Sinds 1996 hebben die er een zoon-reus bij, "Sjieksken", genoemd naar de legende van de Moese Sjiek.